Γερολιμένας

Ο Γερολιμένας βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μάνης σε υψόμετρο 8 μέτρων. Κοντά του καταλήγει το υψίπεδο Εμπρός το οποίο εκτείνεται μέχρι τον Μεζαπό. Απέχει 49 χλμ από το Γύθειο και 95 χλμ από την, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, την Σπάρτη. 

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών. Στη συνέχεια λειτούργησε ως σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο με πολλές εγκαταστάσεις διάθεσης πάγου, καθώς επίσης υπήρξε και λιμάνι προσέγγισης σπογγαλιευτικών σκαφών με καταστήματα διακίνησης αλιευμάτων. Ήταν ένα από τα τελευταία λιμάνια προσέγγισης των ελληνικών αλιευτικών που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Αφρικής και λιμένας επιλογής κατά την επιστροφή τους. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στον όρμο του Γερολιμένα προσέγγιζε το πλοίο της άγονης τότε ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιώς – Νότιας Πελοποννήσου-Κυθήρων.

Ο Γερολιμένας διαθέτει πανέμορφες παραλίες και κρυστάλλινα νερά, που τον καθιστούν προορισμό ελκυστικό για τουρίστες και επισκέπτες. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν ηρεμία, ομορφιά της φύσης και παραδοσιακή ατμόσφαιρα.