Αρχαία Ακραία

Η Ακραία ήταν μια αρχαία πόλη της Λακωνίας, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται στους προϊστορικούς χρόνους. Βρισκόταν στη θέση Κοκκινιά και ήταν μία από τις σημαντικές παραλιακές πόλεις της περιοχής.

Το όνομά της πιθανότατα προέρχεται από τον ιδρυτή της, Ακρίαπο, και σύμφωνα με παραδόσεις είχε σχέση με την Σπάρτη. Η πόλη είχε εμπορική και ναυτική σημασία λόγω της τοποθεσίας της, και επικοινωνούσε με άλλες παραλιακές πόλεις της Λακωνίας.

Στην Ακραία υπήρχε ο αρχαίος ναός της Κυβέλης, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Πελοποννήσου από τους όμοιους ναούς. Μέσα στο ναό υπήρχε το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, το οποίο, δυστυχώς, δεν διασώζεται πλέον. Κατά τον σεισμό του 375 μ.Χ., ένα τμήμα της πόλης προς τη θάλασσα κατεδαφίστηκε.

Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τμήμα του ναού των Θεών, ερείπια ρωμαϊκών κτηρίων και τάφων. Επιπλέον, υποθαλάσσια στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από την αρχαία πόλη, που μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εξερεύνησης για τους ενδιαφερόμενους. Η περιοχή αποτελεί αξιοθέατο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον πολιτισμό και την ιστορία της αρχαίας Λακωνίας.