Βάθεια

Η Βάθεια είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, που διατηρεί την αρχιτεκτονική παράδοση της εποχής των πύργων, αποτελώντας μνημείο ιστορίας και πολιτισμού. Ο οικισμός της Βάθειας μοιάζει με ακρόπολη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, όπως ξεπροβάλει ξαφνικά σε μία από τις στροφές του δρόμου. Οι πύργοι αυτοί διώροφοι ή τριώροφοι είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο. Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργούσε ένα απόρθητο τείχος προστασίας το οποίο με το καιρό αποτέλεσε το φόβητρο κάθε επίδοξου κατακτητή. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα πάντως τη Βάθεια την χτύπησε ένας εχθρός που αποδείχθηκε δυνατότερος από τους μέχρι τότε εισβολείς και κατάφερε μέχρι το 1980 να την έχει σχεδόν ερημώσει.

 

Η αναστήλωση και η μετατροπή ορισμένων πυργόσπιτων σε τουριστικά καταλύματα επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν αυτήν την ξεχασμένη περιοχή και να απολαύσουν την πανοραμική θέα προς τη Μεσόγειο θάλασσα. Η τοποθεσία της Βάθειας κοντά στη θάλασσα και στα μοναδικά σπήλαια του Δυρού προσφέρει μια ευκαιρία για ένα πλούσιο ταξίδι στην ιστορία και τη φύση της περιοχής.

Παρότι διέρχεται δύσκολες περιόδους, η Βάθεια έχει ανακτήσει την αξία της, χάρη σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διατήρηση της κληρονομιάς της και την προώθηση του τουρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει στους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της παραδοσιακής και ιστορικής της αξίας.